Siirry pääsisältöön

Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies




WSOY 2015
269 sivua

En paheksu enkä soimaa. Olen käynyt läpi helvetin, mutta niin on moni muukin. Olenko katkera? Varmaankin olen. Mutta mihin lähettäisin valituskirjelmän? Olenko puhdistunut käydessäni läpi kärsimysten? Olenko jalostunut? Enpä usko. Kyllä minä tiedän, että olen vaarassa kirjoittaessani tätä. Tiedän, että voitte pilkata minua kitinästä ja itsesäälistä. On kaverilla otsaa kirjoittaa kokonainen kirja omasta naamastaan. Maailmassa on miljardi vammaista, ja tämä keskittyy omaan kuontaloonsa. Oikeassa olette. Juuri niin teen.

Pistin merkille WSOY:n uutuuskatalogista erikoisen muistelmateoksen, jonka kannessa poseeraa pahoin palaneen näköinen mies. Mitä hänelle on tapahtunut? Millaisen tarinan hän on elämästään rakentanut? Miksi hän sen kertoo? Kirja kiehtoi minua kovin ja ryhdyin lukemaan sitä heti, kun sain sen käsiini.


Kaikki alkaa kutiavasta silmäkulmasta. Vain muutamassa päivässä riehaantunut herpesvirus ja bakteeri ajavat Hesarin toimittajana työskentelevän Kimmo Oksasen Tuonelan porteille.  Rakkulan, paiseet ja limaa valuvat röykkiöt valtaavat hänen koko päänsä. Silmät ja korvat muurautuvat umpeen, tulehdusarvot huitelevat ties missä. Näky ja olotila on ollut varmasti painajaismainen. Ei ihme, että, isäänsä katsomaan tullut aikuinen tytärkin mykistyy huolesta ja kauhusta.


Sairauskertomus on jo sinällään dramaattinen. Oksanen selviytyy hengissä, mutta hänen kasvonsa arpeutuvat pahoin. Kun prinssistä tuleekin hirviö, avautuu elämään väistämättä myös uudenlainen näkökulma. Ihmiset töllistelevät suu auki tai kääntävät katseensa pois. Jollain tavalla normista poikkeaminen huomataan aina. Enkä malta olla ajattelematta: millainen tämä tarina olisi naisen kirjoittamana?

Oksanen viittaa osuvasti 1800-luvulla eläneeseen Joseph Merrickiin, Elefanttimieheen, joka piilotti rujon olemuksensa katseilta ja ivalta. Niin, millä sitä ihmisyyttä mitataan? "Kauan sen jälkeen kun pikkaajiesi luut ovat maatuneet ja he ovat unohtuneet, sinun hyvyytesi, viisautesi ja kauneutesi ovat maailmankuuluja.", kirjoittaa Oksanen. Itseään hän ei kuitenkaan glorifioi, eikä kirjoita elämästään sankaritarua, korkeintaan itseironisen kuvauksen selviytymisestä, joka laajentuu käsittelemaan erilaisuutta, eriarvoisuutta ja toiseutta ylipäätään, olipa se sitten fyysisen ulkomuodon tai yhteiskunnallisen aseman kautta muodostuvaa. 


Oksanen on kirjoittanut aiemmin romanikerjäläisistä (Kerjäläisten valtakunta, 2009), joihin hän palaa tässäkin kirjassa useaan otteeseen. Romanit ovat köyhien ja vähäosaisten alinta kastia kahtia jakautuneessa todellisuudessa, jossa niille annetaan, joilla jo entuudestaan on, ja niiltä otetaan, joilla ei edes ole mistä ottaa. Tässä mielessä Kasvonsa menettäneen miehen yhteiskunnallinen sanoma on vankka.


Toisaalla:
#kirja
Hesarin arvostelu
Pääradan varrelta

Kommentit

  1. Tämä meni heti varaukseen. Todella mielenkiintoinen omaelämäkerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti lukea. Oksanen onnistuu luomaan laajempaakin perspektiiviä ihmisyyteen ja elämänmenoon.

      Poista
    2. Nyt luettuani kirjan suosittelen sitä muille lukijoille. perspektiiviä ja kannanottoja kirjassa on laajasti, mutta oma sairaus on pääosissa.

      Poista
  2. Tästä kirjasta ja kirjoittajasta on ollut paljon kiinnostavia juttuja lehdissä.
    Oksasellahan on edelleenkin vaara ja huoli siitä, että tauti uusii, koska hänellä on taipumus siihen. Aiemmin se oli esiintynyt lievempänä, siksi hän ei osannut tälläkään kerralla odottaa, että tilanne menisi näin pahaksi.

    Olen ajatellut kasvojen tuhoutumista, kun lehdissä on ollut kuvia intialaisista naisista, joiden kasvoille mies on heittänyt happoa. Siellä on ollut kaunottaria, joilla on enää puolet kasvoista jäljellä. Surullista.

    Ehkä noissa tilanteissa nousee päällimmäiseksi ilo siitä, että on elossa, ja jos vielä onnistutaan ihosiirroksilla poistamaan kiristämisen aiheuttama kipu, niin rumentuminen on helpompi kestää. Ei se kyllä varmaan helppoa ole.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Reko Lundán: Rinnakkain

Kirjailija ja teatteriohjaaja Reko Lundánin (1969-2006) tuotanto pitää sisällään kolme romaania: Ilman suuria suruja (2002), Rinnakkain (2004) ja yhdessä vaimonsa Tiina Lundánin kanssa kirjoitetun Viikkoja, kuukausia (2006). 37-vuotiaana aivosyöpään menehtynyt Lundán tunnettiin ennen kaikkea yhteiskunnallisia aiheita käsittelevänä näytelmäkirjailijana. Eettisyys ja minuuden ongelmat ovat eurooppalaisen nykyromaanin perusteemoja, jotka näkyvät myös suomalaisessa kirjallisuudessa. Rinnakkain -romaanissa eletään 2000-luvun alkua. Jarmo ja Kirsi Koponen asuvat lapsineen Helsingin Koivunotkossa, rauhallisella pientaloalueella. Jarmo työskentelee työvoimaohjaajana, Kirsi on ulkoministeriön palveluksessa. Kun Kirsille tarjoutuu mahdollisuus lähteä vuodeksi töihin Brysseliin, alkaa Jarmon ahdistus kasvaa häiritseviin mittoihin. Ja kun joukkoon lisätään vielä uhkaavasti lähestyvä keski-ikä (hui kamalaa!), taloyhtiön kosteusvaurio ja naapuriin perustettava asunnottomien tukikoti, niin...

Kaarina Niskala: Valkovuokkojen villat: Toppilansalmen huvilat ja puutarhat

Oulun tervaporvariajan vauraus näkyi kaupungissa monella tavalla. Toppilan sataman yhteyteen rakennettiin 1800-luvun lopulla hienoja huviloita, joista muutamat (tosin todellakin vain muutamat) ovat säilyneet nykypäiviin saakka. Tunnetuin näistä säilyneistä on kauppaneuvos Johan Wilhelm Snellmanin vuonna 1859 rakennuttama, tyttärensä mukaan nimeämä Hannala . Kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen ensimmäiset, Mallasjuomatehtaan rakennukset valmistuivat jo muutamaa vuotta aiemmin. Valkovuokkojen villat kuvaa oululaista huvilaelämää 1800-luvun puolivälistä toiseen maailmansotaan. Huviloiden lisäksi kerrotaan niitä ympäröineiden suurten ja kauniiden puutarhojen historiasta – ja mikä kiinnostavinta – villojen asukkaista. Juuri heidän elämäntarinansa luovat mikrohistoriallisen näkymän entisaikojen huvilamiljööseen. Lähemmin tarkastellaan pariakymmentä huvilaa. Erakkoluonteiset [Ravanderin] veljekset, jotka olivat perineet komean mustan Lincoln-auton, matkustivat huvilalleen To...

Teuvo Pakkala: Vaaralla

K. F. Kivekäs 1891 Pieniä eläjiä olivat.     Heillä oli oma talo ja se oli laitakaupungilla, niin kuin ne ovat pienten eläjäin talot. Asuinrakennus oli matala ja pieni. Tavallinen mies ylettyi kädellään räystääseen – – Sammalta kasvoi katto, nurkkalaudat olivat irvollaan, ikkunat vinossa köyröttivät ja lasit olivat sameat ja moniväriset, aivan kuin niitä olisi hienovärisellä sateenkaarella hangattu. Keskempänä kaupunkia olisi semmoinen talo ilman armoa tuomittu purettavaksi, vaan Vaaralle se vältti ja sai siellä olla. Vaa ralla: kuvia laitakaupungilta on Teuvo Pakkalan (1862 - 1925) kolmas romaani. Siinä eletään myöhempien teosten, Elsan (1894) ja lapsinovellien miljöössä: Oulun laitakaupungin köyhässä hökkelikylässä, jossa on vielä vahvasti maaseudun tuntu. Vaaraa kutsuttiin myös Kakaravaaraksi, koska seudun ainoa rikkaus oli lukuisa jälkikasvu. Keskikaupungin kivikadut ja porvaristalot eivät sijainneet kaukana, mutta elinolojen kontrasti on vahva ja Pakkala ...