sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Sari Malkamäki: Viisas vaimo ja muita avioliittotarinoita


Otava 2011
190 sivua

Romaani on sika, novelli on kissa: ”itsessään täydellinen ja notkea”. Näin osuvasti on novellin olemusta luonnehtinut Hesarin kirjallisuuskriitikko Hannu Marttila. Ja Marttilan sanoja on helppo soveltaa myös Sari Malkamäen novelleihin: ne ovat tyylikkäitä, ilmaisuvoimaisia ja kepeitä olematta silti lainkaan tyhjänpäiväisiä.

Olen lukenut – muistaakseni – Sari Malkamäen uran alkutuotantoa. Ainakin esikoisteos Tiikerikakku (1994) ja sitä seurannut Yöpäivystäjä (1995) tuntuvat tutuilta. Viisas vaimo pureutuu parisuhteen olemukseen: millaisiin taitekohtiin mies ja nainen voivat yhteisellä taipaleellaan ajautua, ja mihin suuntaan nuo muutokset sysäävät heidät.

Uskottomuus, parisuhdeväkivalta tai ero kuvataan novelleissa tarkalla tunnerekisterillä, mutta kuitenkin juuri sopivassa määrin etäännetysti. Miehen näkökulmakin toimii ja mielestäni erityisen onnistuneesti novellissa ”Kengät”.

Malkamäen kertomusten kuviot voisivat toteutua miltei kenen tahansa elämässä ja se tekee lukukokemuksesta inhimillisen. Annan kolme ja puoli tähteä.

Viisas vaimo on Oulun kaupunginkirjaston lukupiirin kirjana keskiviikkona 9. marraskuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...