sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Satu Grönroos: Lumen syli


Atena 2012
311 sivua

Eletään vuotta 1968. Helmi menee ensimmäiselle luokalle kansakouluun. Koulutaipale alkaa kuitenkin kovin surullisesti, sillä Helmin paras ystävä Mirjami jää auton alle ja kuolee.

Helmi on yksinäinen lapsi. Äidillä ei ole hänelle aikaa tai ymmärrystä, isästä ei ole tietoakaan. Nuorella Kaarina-opettajalla on riittämiin jo omassa elämässään. Veljet Timo ja Tommi eivät huoli pikkusiskoa leikkeihinsä, ja selvin päin mukavaa, jo aikuista Pena-veljeä vievät epämääräiset bisnekset.  Helmille jää vain mielikuvitusmaailma, jossa Mirjamikin on elossa ja mukana Helmin leikeissä.

Lapsuus on kohtuullisen paljon käsitelty aihe kirjallisuudessa, ja esimerkiksi Hannu Väisäsen ja Mari Mörön lapsikuvaukset ovat muodostuneet nykykirjallisuuden klassikoiksi. Grönroosin tavassa kuvata pienen Helmin todellisuutta on kuitenkin persoonallista virettä ja siten myös uskottavuutta ja koskettavuutta. Helmiin ja Kaarinaan on helppo suhtautua myötäeläen, eikä sinällään masentavista tapahtumista tai rikkinäisestä elämänmenosta muodostu kaiken pimentävää ahdistusta.

Lumen sylissä on paljon sävyjä ja sen kerronta etenee Helmin ja Kaarinan vuorottelevin näkökulmin jouhevasti. Ainoa asia joka jäi minulta ymmärtämättä, oli Kaarinan miehen kohtalo. Liittyikö siihen jotain häpeällistä? Oliko Antero osallisena siihen, mitä Helmin luokkakaverille Saaralle tapahtui?

Lumen syli on vaasalaisen Satu Grönroosin (s. 1961) esikoisteos.  Kirjasta kiinnostuneiden kannattaa katsoa myös kirjailijan haastattelu Aamun kirjassa. Suloinen Helmi ja hänen taidolla kuvattu miljöönsä saa minulta neljä tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...