Siirry pääsisältöön

Veera Vaahtera: Rakkautta, vahingossa


Tammi 2013
239 sivua

Veera Vaahteran esikoisromaanissa Onnellisesti eksyksissä seurattiin Emma Aaltosen pyrkimyksiä kohti oikeaa aikuisuutta, säntillisempää elämää ja tasapainoista rakkautta. Myös Rakkautta, vahingossa -romaanin Pihla, 30 vee, etsii omaa tietään, tosin kieltämättä varsin haasteellisissa puitteissa.
 

Kaiken piti tietenkin olla hyvin. Poikaystävä Otto on vain säikähtänyt isyyden mukanaan tuomaa vastuuta ja häipynyt meditoimaan Intiaan. Niinpä Pihlakin päättää jättää Helsingin hektisen sykkeen ja suunnata kohti lapsuutensa turvapaikkaa, idyllistä mummolaansa Tornionjokilaaksossa. Pikkukylän rauha ja maanläheinen asennoituminen auttavatkin eteenpäin, vaikka kylän ainoa tukiryhmä on tarkoitettu masentuneille äideille.

Veera Vaahteran sankarittaret eivät ole mitään tyhjäpäisiä typyköitä tai sentimentaalisia haikailijoita, jotka odottelevat prinssiä ja puolta valtakuntaa, ja siinä piileekin heidän viehätyksensä. Uskaltaisin jopa sanoa, että heissä on tiettyä feminististä ulottuvuutta, rohkeutta hypätä tuntemattomaan. He luovivat Tee se itse -asenteella eteenpäin – vaikka sitten umpihangessa:

Muistin nähneeni mummin varastossa kaksi rikkinäistä tennismailaa ja hain ne sisälle, askartelin niistä suhteellisen näppärästi kotikutoiset lumikengät. Testasin kenkiä käytännössä ja kömpelöstä ulkomuodostaan huolimatta ne pitivät minut hangen pinnalla. Laitoin repun selkään ja pistin menoksi.
Romaanin tarina etenee sutjakkaasti ja tunnelma säilyy edesottamuksista huolimatta myönteisen ilmavana. Olenkin havaitsevinani Veera Vaahteran huumorissa samankaltaista suhteellisuudentajua ja lämpöä kuin mitä vaikkapa Niina Hakalahden kirjoissa esiintyy.
 

Lukukokemustani häiritsi vain pienoinen epätodellisuuden tuntu: noinkohan lappilaisessa pikkukylässä riittäisi komeita sulhaskandidaatteja piirittämään raskaana olevaa neitokaista? Vai pidetäänkö tässä salahauskaa peräti kokonaisen genren kustannuksella? Että suuren maailman kriteerit täyttäviä uroksia riittää pohjan perilläkin?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaari Utrio: Vaskilintu

Kaari Utrio (s. 1942) on tehnyt merkittävän uran sekä kauno- että tietokirjailijana, ja vastikään ilmoittanut lopettavansa kirjojen kirjoittamisen. Arvostan häntä erityisesti naisen, lapsen ja perheen historian popularisoijana (esim. Eevan tyttäret , Kalevan tyttäret ja kuusiosainen Familia -sarjan, joka kertoo perheen historiasta Euroopassa). Eila Pennasen Pyhä Bir gitta (1954) on inspiroinut Utriota ryhtymään kirjailijaksi ja nimenomaan historiallisia romaaneja kirjoittavaksi kirjailijaksi. Ollessaan nuorena töissä kirjakaupassa, hän huomasi, että viihdyttävät ja jännittävät kirjat, joissa on päähenkilönä  sekä vankka historiallinen tausta, kiinnostavat lukijoita. Niitä kirjoja ostetaan.  Vaskilintu kuvaa viikinkiajan ja kristillisen ajan taitetta, 1000-luvun Eurooppaa. Päähenkilönä on suomalaisneito Terhen, joka on kaunis ja älykäs - tietenkin. Terhen syntyy hämäläiseen sumunnostattajien ja verenseisauttajien sukuun. Hän pitää kaulassaan pientä lintukorua, jossa on taik

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Alkuteos: Populärmusik från Vittula Suomentanut Outi Menna Like 2001 267 sivua   Mikael Niemen (s. 1959) läpimurtoromaanin minäkertoja Matti asuu Vittulajängällä, Pajalassa, pienessä kunnassa Pohjois-Norlannissa, lähellä Suomen rajaa. Pohjoisuus ja rajan läheisyys tekeekin alueen omaleimaiseksi. Matti identifioi Pajalan poissulkemisen kautta:  Kotiseudullamme ei ollut petoja, ei siilejä eikä satakieliä. Siellä ei ollut julkkiksia. Siellä ei ollut vuoristoratoja, liikennevaloja, linnoja tai herraskartanoita. Siellä ei ollut kuin määrättömästi hyttysiä, tornionlaaksolaisia kirosanoja ja kommunisteja. Eletään 60-lukua, ja Vittulajänkä saa asfalttipäällysteen. Matti ystävystyy ankaran lestadiolaisesta kodista olevan Niilan kanssa. Lestadiolaisuus esiintyy kirjassa eräänlaisena pohjoisena elämäntapana, joka vaikuttaa kaikkien, myös liikkeeseen kuulumattomien elämään.   Vastavoimaksi lestadiolaisuudelle ja vanhempien edustamille asioille pojat löytävät musiikin, munaskuita m

Reko Lundán: Rinnakkain

Kirjailija ja teatteriohjaaja Reko Lundánin (1969-2006) tuotanto pitää sisällään kolme romaania: Ilman suuria suruja (2002), Rinnakkain (2004) ja yhdessä vaimonsa Tiina Lundánin kanssa kirjoitetun Viikkoja, kuukausia (2006). 37-vuotiaana aivosyöpään menehtynyt Lundán tunnettiin ennen kaikkea yhteiskunnallisia aiheita käsittelevänä näytelmäkirjailijana. Eettisyys ja minuuden ongelmat ovat eurooppalaisen nykyromaanin perusteemoja, jotka näkyvät myös suomalaisessa kirjallisuudessa. Rinnakkain -romaanissa eletään 2000-luvun alkua. Jarmo ja Kirsi Koponen asuvat lapsineen Helsingin Koivunotkossa, rauhallisella pientaloalueella. Jarmo työskentelee työvoimaohjaajana, Kirsi on ulkoministeriön palveluksessa. Kun Kirsille tarjoutuu mahdollisuus lähteä vuodeksi töihin Brysseliin, alkaa Jarmon ahdistus kasvaa häiritseviin mittoihin. Ja kun joukkoon lisätään vielä uhkaavasti lähestyvä keski-ikä (hui kamalaa!), taloyhtiön kosteusvaurio ja naapuriin perustettava asunnottomien tukikoti, niin