sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Martta Haatanen: Kirkastettu sydän


Gummerus 1943
221 sivua

Torniolainen Martta Haatanen (os. Sandström, 1904–1977) kirjoitti 19 romaania ja lukemattoman määrän lehtikirjoituksia sekä peräpohjolan murteella kirjoitettuja pakinoita. Vuodesta 1940 alkaen Haatanen työskenteli Pohjolan Sanomien pakinoitsijana, reportterina ja kirja-arvostelijana. Hän hoiti Pohjolan Sanomien Tornion toimitusta.


Kirjailijan ura ei auennut Haataselle helposti. Ensimmäisen käsikirjoituksensa hän lähetti kustantajalle jo 1920-luvun lopulla; aiheena oli Tornionlaakson salakuljetus. Esikoisromaani Rautaiset siteet ilmestyi kuitenkin vasta 1936. 


Kirkastettu sydän (1943) on Haatasen tunnetuin teos ehkä siksikin, että Ilmari Unho ohjasi sen pohjalta jo samana vuonna elokuvan. Romaani kertoo kirkkoherran vaimosta, jonka mies kaatuu rintamalla. Lea Helpi jää yksin huolehtimaan kymmenestä lapsestaan, joista nuorin syntyy vasta isänsä kuoleman jälkeen. Naisen tärkeimmäksi tehtäväksi Kirkastettu sydän kohottaa äitiyden:


Vanha rouva laski kätensä kevyesti Lea Helpin käsivarrelle.
– Tiedätkö, mikä muu tahtoisit olla kuin äiti?
– En, Lea naurahti upottaen katseensa ystävällisiin, harmaisiin silmiin. – Sitä en tosiaankaan tiedä.
– En minäkään – en vielä nytkään, vaikka pojat...

"Kylmäksi tämä kaunis kirja ei jätä ketään lukijaansa", lupaa takakansi ja onkin siinä mielessä oikeassa, ettei romaanin vahvaa näkemyksellisyyttä ja yltiöisänmaallisuutta voi olla ohittamatta. Kirkkoherra Ahti Helpi on saanut kutsumuksensa taistellessaan valkoisten puolella kansalaissodassa, ja yhtä porvarillinen on koko Kirkastetun sydämen eetos. Henkilöhahmot esitetään miltei nuhteettomina pyhimyksinä, jotka kohtaavat raskaatkin vastoinkäymiset ulkoisesti tyyninä, mutta sydämiltään värisevinä. Nykyaikaan tällainen paatos ei enää istu. Vahvasti aikaansa sidoksissa olevuien teosten kohtaloksi jääkin usein juuri kiinnittyneisyys: toisessa ajassa ne kykenevät harvoin puhuttelemaan lukijaansa.


Kirkastetulle sydämelle ja sen pohjalta tehdylle elokuvalle oli esikuvana lestadiolainen kirkkoherra ja runoilija Väinö Havas (1898–1941), joka toimi myös Kokoomuksen kansanedustajana. Hän on Suomen historian ainoa rintamalla kaatunut kansanedustaja. 


Haatasen romaanissa päähenkilönä on kuitenkin kirkkoherran rouva, ja Anita Myllykosken mukaan Martta Haatanen muistetaankin erityisesti peräpohjalaisten naisten elämän kuvaajana. He ovat Haatasen kirjoissa Niskavuoren naisten sukua usein heikkojen miesten rinnalla tai – kuten Kirkastetussa sydämessä – isännättömissä taloissa. 


Toisaalla:
Anita Myllykoski: Martta Haatanen kuvasi Peräpohjolaa

 

1 kommentti:

  1. Olipa kiinnostavaa lukea arviosi tästä kirjasta! Ostin Kirkastetun sydämen kirpparilta joskus vuosia sitten, vaikutti niin hellyyttävältä aikansa lapselta, juuri sellaiselta, jossa "sydämet väräjävät". Vahvaa paatoksellisuutta tai propagandaa sisältävät romaanit tosiaan vanhentuvat nopeasti kaunokirjallisina teoksina, mutta ovat kiinnostavia aikansa peilejä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...