sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Ari Paulow: Musta mambaJohnny Kniga 2014
501 sivua

"Nyt minä liikun akateemisissa piireissä – kaukana rosvoista ja ryökäleistä."

Näin vakuuttaa Oulun kovin lupakyttä Jesse Hackman nimeään kantavan sarjan kahdeksannessa osassa. Uskokoon ken tahtoo. Kun liian kovien otteiden vuoksi erotettu erityisopettaja Kari Anttila kääntyy etsivän puoleen saadakseen peruttua irtisanomisensa, luulee Hackman selviävänsä toimeksiannosta helposti. Vaan toisin käy, kun vyyhti purkautuu: pian ollaankin kaulaa myöten veronkierron, pedofilian ja huumekaupan hetteikössä.

Musta mamba perustuu osittain tosielämän tapahtumiin, osittain taas kirjailijan mielikuvituksen varaan. Tämä onkin ehkä toimivampi linjaus kuin Paulowin edellisen romaanin täysin fiktiopohjainen alkuasetelma. Kerrontakin tuntuu etenevän jouhevammin, ja leikkaukset paikasta ja tilanteesta toiseen pitävät jännitystä yllä. Kuka tai ketkä yrittävät siepata nuoria tyttöjä pakettiauton kyytiin? Entä mitä Jesper Kaplanin – oppilaan, jonka Anttila poistaa koulun ruokalasta – kotona tapahtuu? 


Mielessään sitä toivoo, että pahinta ei tapahtuisi, että uhri pääsisi karkuun, mutta näin ei tietenkään aina käy. Eikä Hackmaninkaan henkikulta ole turvassa:


"No mitäs me tehdään sen lupakytän kanssa? Hakataanko jalat ja kädet poikki? Vai leikataanko munat irti? IVA sanoi ja hirnahti: Se voisi vituttaa enemmän..."
      "Paskat me mitään hakata", Ape tokaisi ja hulautti ryypyn. "Me tapetaan se nilkki."

Onneksi lukija saa välillä lepuuttaa hermojaan Oulu-miljöön maisemissa: keskustan kuppiloissa ja pubeissa, Myllytullissa, Heinäpäässä, Kaukovainiolla ja monessa muussa kaupunginosassa. Mikään lintukoto Paulowin Oulu ei suinkaan ole, vaan läpileikkaus paljastaa kaupungin vähemmän kauniit kasvot. Sinne tänne on ripoteltu myös paikallishistoriaa ja elävästä elämästäkin tuttuja henkilöitä. Ilahtineena pistin merkille, ettei edesmennyttä oululaiskirjailija Jorma Kurvista jätetä huomiotta: taparikollinen Keklu-Ape tykkää lukemisesta, erityisesti Viisikosta ja Susikoira Roista


Viimeksi mainittu täyttää muuten parin vuoden päästä 40 vuotta. Myös Mamban kaunottarista moni on saavuttanut jo tämän iän, mutta heidän viehätysvoimansa ei ole siitä millään tavalla kärsinyt.Toisaalla:
Paulowin Musta mamba iskee todellisista tapahtumista | Yle
Kovaa peliä Oulun koulussa | Forum24.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...