sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Mari Saat: Lasnamäen lunastaja

Suomentanut Tuula Friman
WSOY 2011
141 sivua

Päätän kirjablogini hiljaiselon kollegani suosittelemaan, Viron parhaaksi romaaniksi vuonna 2008 valittuun Lasnamäen lunastajaan.

Romaani kertoo Lasnamäen lähiössä asuva Nataljasta ja hänen teini-ikäisestä tyttärestään Sofiasta. Vironvenäläinen Natalja joutuu taloudelliseen ahdinkoon saatuaan potkut työstään elektroniikkatehtaalla. Jotenkin pitäisi maksaa elämän välttämättömyydet, myös tyttären hampaiden kallis oikomahoito.  

Pakon edessä Natalja ryhtyy prostituoiduksi. Huoraaminen on nöyryyttävää ja vastenmielistä, raskainta psyykkisesti. Vaan mitäpä ei äiti lapsensa eteen tekisi, vaikka sitten möisi itseään. Nuoruuttaan kipuileva Sofia-tytär on autuaan tietämätön äitinsä tekemästä uhrauksesta.

 Näkymä arjen kovuuden yläpuolelle avautuu yllättäen erään Nataljan asiakkaan kautta, ja myös älykkäällä Sofialla on sormensa pelissä matkalla parempaan elämään. Kirja tosin loppuu eri tavalla kuin oletin, ei mitenkään kovin myönteisesti. 

Lämpenin Lasnamäen lunastajalle hitaasti: Nataljan ja Sofian tarina sai minut otteeseensa vasta noin puolenvälin tienoilla. Ehkä havahduin romaanin koruttomista puitteista, ehkä viehätyin sen persoonallisella tavalla mystisestä tematiikasta ja vertauskuvista. Niistä kolme ja puoli tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...