lauantai 10. maaliskuuta 2012

Jarno Mällinen: Kieroonkasvukertomus

Like 2011
200 sivua

Kieroonkasvukertomus piti aloittaa kahteen kertaan. Ensimmäinen lukuyritys tyrehtyi sekaviin tunnelmiin: näitä pienimunaisuuden traumakertomuksia on nähty, viimeksi Elias Kalmiston Pihtarissa (Kumiorava, 2011). Vaan yritin vielä uudemman kerran, koskapa Jarno Mällinen kirjoittaa hyvin, eikä tähän romaaniin mikään sisäsiisti tyyli sopisikaan. Mällinen (s. 1965) on oululainen toimittaja ja muusikko. Kieroonkasvukertomus on hänen esikoisromaaninsa.

Kieroonkasvukertomus on nimensä mukaisesti kasvukertomus Tommista, tehtaanjohtajan pojasta, jota kiusataan koulussa ja vähän kaikkialla. Sivistyneistösfääreissä elävistä vanhemmista ei ole tueksi. Isä on kaavoihinsa kangistunut kummajainen ja äidin kiinnostus poikaansa kohtaan on miltei insestisen intensiivistä.  Tommin ja hänen vanhempiensa väliset keskustelut ovat teennäisyydessään kuvaavia. Kuinka pihalla vanhemmat voivatkaan olla lastensa todellisuudesta?

Mällinen kuvaa ahdistavan tarkkanäköisesti Tommin sisäistä tuskaa ja epävarmuutta sekä kaveriporukan julmuutta. Ironiaa on paljon, samoin mustaa huumoria. Absurdi ja groteski sopivat myös tämän romaanin laatusanoiksi.

Kirjailijan mukaan Kieroonkasvukertomuksen teemoja ovat häpeä, yksinäisyys ja alistaminen (ks. Aamulehden arvio). Tommin yksinäisyys kasvaa miltei eksistentiaalisiin mittoihin ja liioitellun inhorealistinen ja eritepitoinen kuvasto korostaa sitä. On kusta, on paskaa, on spermaa, on löysiä munia ja loppuhuipentumana vessanpöntöillä varustettu teatterikatsomo:

Tervetuloa lähiaikoina avattavaan täysin uudistettuun teatteriimme. Meillä voit samanaikaisesti sekä rentoutua laatuviihteen parissa että viettää ylellistä ravintolailtaa mässäillen ja ulostaen. Palkittujen huippukokkiemme loihtimat herkut tarjoillaan designastioista esityssalissamme, jonka viemäröidyt erikoisistuimet myötäilevät vartalosi liikkeitä ja tekevät ponnistamisesta miellyttävän vaivatonta. Vain housut alas, ja nautinto voi alkaa!

Omaääninen kerronta sekä ylhäisen ja alhaisen paikoin oivaltava yhdistely ansaitsee neljä tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...