tiistai 24. huhtikuuta 2012

Tuomas Kyrö: Miniä


Kirjakauppaliitto 2012
122 sivua
Parhaat ideat ovat yksinkertaisia ja Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on juuri sellainen: mutkaton, miltei askeettinen, perusasioissa pitäytyvä.

Miniässä tapahtumia tarkastellaan Mielensäpahoittajan pojan vaimon näkökulmasta. Hän joutuu yllättäen huolehtimaan nilkkansa teloneesta appiukostaan ja samaan aikaan pitäisi hoidella myös rahakas kiinteistökauppa työpaikan venäläisvieraiden kanssa. 

Yhteentörmäyksiltä ja kommelluksilta ei vältytä, etenkin kun miniän ja kaikkitietävän appiukon välillä on puoli vuosisataa ja elämänkatsomus. Luovitaan siis kuoripottujen ja nuudelien, postmodernin cityelämän ja Sysi-Suomen välimaastoissa. Kyröltä se onnistuu hauskasti ja jouhevasti, väliin koskettavastikin, jos kohta jo aavistuksen verran turhan tutulta tuntuen. Tähtiä annan kolme ja puoli.

Miniä oli ensimmäinen Kirjan ja ruusun päivän kirja. Idea toimii kirjakauppojen näkökulmasta hyvin (siis jokainen yli kymmenellä eurolla kirjoja ostanut asiakas saa tietyn kirjan kaupan päälle), mutta miten käy kirjastojen? Saavatko he näitä ilmeisen suosittuja kirjoja kokoelmiinsa riittävissä määrin? Vai voidaanko ajatella, ettei tällaisia kytkykauppakirjoja tarvitse kirjastoissa ollakaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...