maanantai 21. toukokuuta 2012

Olavi Heikkinen: Aapo Heikkilä: varjotutkija ja tähtiluennoitsija


Oulun yliopisto 2012
185 sivua

Emeritusprofessori Olavi Heikkinen on tehnyt todellisen kulttuuriteon kirjoittaessaan elämäkerran legendaarisesta ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä (1931–1993).

Haapavedeltä kotoisin ollut Heikkilä ilmaantui 60-luvun alussa Oulun yliopiston matematiikan ja fysiikan luennoille. Tätä ennen hän oli ehtinyt toimia kansakoulunopettajana ja psykologina – tosin tekaistuilla papereilla. Jälkimmäinen pesti vei hänet jopa kaltereiden taakse.

Aikansa luentoja kuunneltuaan ja omaksuttuaan tieteellisen diskurssin ja kielen, Heikkilä kehitti oman tieteenalansa, ortotopologian, joka tarkastelee para-avaruuden ja kosmisen säteilyn ulottuvuuksia. Heikkilän ultrafilttereihin, dimensioihin ja para-avaruuden ilmiöihin paneutuneet luennot keräsivät yliopiston isoimmat luentosalit täpötäyteen, vaikka tämä omatekoinen dosentti ei missään vaiheessa ollut virallisesti töissä yliopistolla. Hänen työhuoneensakin oli oikeasti fysiikan laitoksen siivouskomero.

Olavi Heikkisen henkilökuva Aapo Heikkilästä on lämminhenkinen ja kohteensa näköinen. Näin uskallan väittää, vaikka en itse ehtinyt koskaan Aapoa tavata. Paljon olen hänestä kuitenkin kuullut, ja ihmiset muistelevat ortotopologian isän omintakeista ja ilmeisen monipuolista persoonaa mielellään.

Tuntuu, että Aapo Heikkilän elämäntarina ja hänen tieteellinen parodiansa on olennainen osa niin Oulun yliopiston historiaa (ja mikseipä laajempaakin akateemista yhteisöä) kuin myös oululaisuuttakin: valittiinhan Aapo vuoden oululaiseksi vuonna 1987. Ja kukapa tietää, vaikka Heikkilän tieteellis-taiteellisen toimintansa 30-vuotisjuhlassa esittämä ennustus toteutuisi:

”Toisaalta ortotopologia on kuin runous; runot pulpahtelevat esiin kun ovat pulpahtaakseen, ja siinä välissä aika on kuin maho lehmä. Pitää jaksaa odottaa, sillä aikaa myöten ortotopologiasta löytyy vastaus ihmiskunnalle.”

5 kommenttia:

 1. Tätä kirjaa on esitelty laajasti, mutta olisi mielenkiintoista tietää mistä sitä voi ostaa?
  EL

  VastaaPoista
 2. Kirjaa voi tilata osoitteesta sakari.jussi-pekka@oulu.fi ja sen hinta on 15 euroa.

  VastaaPoista
 3. Myös Aapon muistavana tässä on paljon ajateltavaa Linnanmaan arkkitehtuurin ideologian näkökulmasta. Että siis tekikö Aapo elämällään tietyllä tavalla huumoria arkkitehtien ylevistä visioista? http://mielestapois.wordpress.com/2012/11/17/ortotopologia-vs-moderni/

  VastaaPoista
 4. Ostin viimeinkin ja kuin myös. Aapo oli kaikkien tiedonjanoisten sankari.

  t: Ortotopologian suurmestari

  VastaaPoista
 5. Kuka muistaisi huumorimies Matti Reinilän ja Aapo Heikkilän tietteellisiä keskusteluja Kontinkankaalla kemianlaitoksen kuppilassa. kuulin pari ja olivat todellista ortopoligiaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...