Siirry pääsisältöön

Viveca Sten: Syvissä vesissä


Crime Time 2012
Suom. Outi Menna
446 sivua


Tukholman saaristoon ajautuu kalaverkkoon sotkeutunut miehen ruumis. Tapausta pidetään ensin onnettomuutena, mutta uudet kuolemantapaukset antavat aihetta epäillä, että kyseessä on henkirikos. Nackan poliisi Thomas Andreasson ryhtyy epätoivoiselta vaikuttavaan kilpajuoksuun aikaa vastaan: mitä kauemmin murhaaja on vapaalla jalalla, sen useampi ihminen pääsee hengestään.

Pienessä saaristolaismiljöössä murhat vaikuttavat kaikkiin ihmissuhteisiin. Thomasin lapsuudenystävän Noran elämäntilanne on muutoinkin taitekohdassa: hän joutuu punnitsemaan jokseenkin emansipatorisessa hengessä uran ja perheen välillä. Merimiljöö tuo tarinaan oman nostalgisen sävynsä.

Kustantaja kertoo, että juristista kirjailijaksi siirtyneen Viveca Stenin Sandhamn-sarja on Ruotsin viime vuosien menestyneimpiä dekkareita. Syvissä vesissä on trilogian ensimmäinen osa ja myös ensimmäinen suomennos Viveca Steniltä.

En yleensä lue dekkareita, mutta Syvissä vesissä tuntui juuri sopivalta kirjalta kokeilla e-kirjaa. Lukukokemus olikin yllättävän myönteinen: sivuja ei tarvinnut käännellä, ja fontin kokoa ja näytön kirkkautta pystyi säätämään. 

Perinteisen kirjan tarjoamaan lukutunnelmaan e-kirjan kanssa ei kuitenkaan pääse, ja ainakin kotimaisten teosten hinnat tuntuvat jokseenkin suolaisilta. Esimerkiksi matkalle e-kirja on silti eittämättä kätevämpi kuin paperiversio.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaari Utrio: Vaskilintu

Kaari Utrio (s. 1942) on tehnyt merkittävän uran sekä kauno- että tietokirjailijana, ja vastikään ilmoittanut lopettavansa kirjojen kirjoittamisen. Arvostan häntä erityisesti naisen, lapsen ja perheen historian popularisoijana (esim. Eevan tyttäret , Kalevan tyttäret ja kuusiosainen Familia -sarjan, joka kertoo perheen historiasta Euroopassa). Eila Pennasen Pyhä Bir gitta (1954) on inspiroinut Utriota ryhtymään kirjailijaksi ja nimenomaan historiallisia romaaneja kirjoittavaksi kirjailijaksi. Ollessaan nuorena töissä kirjakaupassa, hän huomasi, että viihdyttävät ja jännittävät kirjat, joissa on päähenkilönä  sekä vankka historiallinen tausta, kiinnostavat lukijoita. Niitä kirjoja ostetaan.  Vaskilintu kuvaa viikinkiajan ja kristillisen ajan taitetta, 1000-luvun Eurooppaa. Päähenkilönä on suomalaisneito Terhen, joka on kaunis ja älykäs - tietenkin. Terhen syntyy hämäläiseen sumunnostattajien ja verenseisauttajien sukuun. Hän pitää kaulassaan pientä lintukorua, jossa on taik

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Alkuteos: Populärmusik från Vittula Suomentanut Outi Menna Like 2001 267 sivua   Mikael Niemen (s. 1959) läpimurtoromaanin minäkertoja Matti asuu Vittulajängällä, Pajalassa, pienessä kunnassa Pohjois-Norlannissa, lähellä Suomen rajaa. Pohjoisuus ja rajan läheisyys tekeekin alueen omaleimaiseksi. Matti identifioi Pajalan poissulkemisen kautta:  Kotiseudullamme ei ollut petoja, ei siilejä eikä satakieliä. Siellä ei ollut julkkiksia. Siellä ei ollut vuoristoratoja, liikennevaloja, linnoja tai herraskartanoita. Siellä ei ollut kuin määrättömästi hyttysiä, tornionlaaksolaisia kirosanoja ja kommunisteja. Eletään 60-lukua, ja Vittulajänkä saa asfalttipäällysteen. Matti ystävystyy ankaran lestadiolaisesta kodista olevan Niilan kanssa. Lestadiolaisuus esiintyy kirjassa eräänlaisena pohjoisena elämäntapana, joka vaikuttaa kaikkien, myös liikkeeseen kuulumattomien elämään.   Vastavoimaksi lestadiolaisuudelle ja vanhempien edustamille asioille pojat löytävät musiikin, munaskuita m

Reko Lundán: Rinnakkain

Kirjailija ja teatteriohjaaja Reko Lundánin (1969-2006) tuotanto pitää sisällään kolme romaania: Ilman suuria suruja (2002), Rinnakkain (2004) ja yhdessä vaimonsa Tiina Lundánin kanssa kirjoitetun Viikkoja, kuukausia (2006). 37-vuotiaana aivosyöpään menehtynyt Lundán tunnettiin ennen kaikkea yhteiskunnallisia aiheita käsittelevänä näytelmäkirjailijana. Eettisyys ja minuuden ongelmat ovat eurooppalaisen nykyromaanin perusteemoja, jotka näkyvät myös suomalaisessa kirjallisuudessa. Rinnakkain -romaanissa eletään 2000-luvun alkua. Jarmo ja Kirsi Koponen asuvat lapsineen Helsingin Koivunotkossa, rauhallisella pientaloalueella. Jarmo työskentelee työvoimaohjaajana, Kirsi on ulkoministeriön palveluksessa. Kun Kirsille tarjoutuu mahdollisuus lähteä vuodeksi töihin Brysseliin, alkaa Jarmon ahdistus kasvaa häiritseviin mittoihin. Ja kun joukkoon lisätään vielä uhkaavasti lähestyvä keski-ikä (hui kamalaa!), taloyhtiön kosteusvaurio ja naapuriin perustettava asunnottomien tukikoti, niin