Siirry pääsisältöön

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu

Like 2012
209 sivua

Sodassa ja rakkaudessa on kaikki sallittua – rakkaus on vain paljon monimutkaisempaa kuin sota. Sodalla on omat lainalaisuutensa ja sen päämäärä on aina selvä. Rakkaudella ei ole sääntöjä, eikä kukaan voi luvata rakkauden pysyvyyttä.

41-vuotias Julie esittelee Normandian maihinnousun tapahtumia turisteille. Hän hallitsee vuosiluvut, hyökkäyslinjat, yksityiskohdat, syyt ja seuraukset. Mutta 8-vuotiaan tyttärensä sairastumista leukemiaan hän ei voi hallita, eikä liioin miestään, joka pettää Julieta nuoremman naisen kanssa.

Riikka Ala-Harja kuvaa kuudennessa romaanissaan miltä tuntuu, kun elämä vetää kunnolla maton alta. Juliella on tavallaan kolme sotaa: historialliset tapahtumat, parisuhde ja sota Emman sairautta vastaan. Kirjan tunnelma on intensiivinen, ja vain Julien petturimies jää etäisemmäksi hahmoksi. Teksti mukailee minäkertoja-Julien tunnetiloja: pettymystä, huolta lapsesta:

Ojennan jalkapallohuivin Emmalle. Emma riisuu vaaleanpunaisen lippalakin ja yrittää kietoa huivia päähänsä. Emma hermostuu kun ei saa. Autan Emmaa, kalju peittyy. Kuolema on koko ajan meidän kanssamme, niin minä ajattelen, kuolema asuu minun päässäni, se kaihertaa koko ajan rikki.

Maihinnousu pitää otteessaan, sitä ei henno laskea käsistään. On käännettävä sivua – miten Julielle käy, selviääkö Emma?

Muualla:
Arvostelu Keskisuomalaisessa
Arvostelu Hesarissa

Kommentit

  1. Sinäkin pidit tästä. Olen nyt lueskellut eri ihmisten arvioita kirjasta ja toistaiseksi kaikki ovat kirjasta pitäneet. Myös Hesarin kehuva kritiikki herätti mielenkiinnon eli tämä taitaa mennä luettavien listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä suotta listaa. Kirja on ikävä murheiden pläjäys. Se maihinnousun kurjuus tietysti vähän suhteuttaa perheen arkikurjuutta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaari Utrio: Vaskilintu

Kaari Utrio (s. 1942) on tehnyt merkittävän uran sekä kauno- että tietokirjailijana, ja vastikään ilmoittanut lopettavansa kirjojen kirjoittamisen. Arvostan häntä erityisesti naisen, lapsen ja perheen historian popularisoijana (esim. Eevan tyttäret , Kalevan tyttäret ja kuusiosainen Familia -sarjan, joka kertoo perheen historiasta Euroopassa). Eila Pennasen Pyhä Bir gitta (1954) on inspiroinut Utriota ryhtymään kirjailijaksi ja nimenomaan historiallisia romaaneja kirjoittavaksi kirjailijaksi. Ollessaan nuorena töissä kirjakaupassa, hän huomasi, että viihdyttävät ja jännittävät kirjat, joissa on päähenkilönä  sekä vankka historiallinen tausta, kiinnostavat lukijoita. Niitä kirjoja ostetaan.  Vaskilintu kuvaa viikinkiajan ja kristillisen ajan taitetta, 1000-luvun Eurooppaa. Päähenkilönä on suomalaisneito Terhen, joka on kaunis ja älykäs - tietenkin. Terhen syntyy hämäläiseen sumunnostattajien ja verenseisauttajien sukuun. Hän pitää kaulassaan pientä lintukorua, jossa on taik

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Alkuteos: Populärmusik från Vittula Suomentanut Outi Menna Like 2001 267 sivua   Mikael Niemen (s. 1959) läpimurtoromaanin minäkertoja Matti asuu Vittulajängällä, Pajalassa, pienessä kunnassa Pohjois-Norlannissa, lähellä Suomen rajaa. Pohjoisuus ja rajan läheisyys tekeekin alueen omaleimaiseksi. Matti identifioi Pajalan poissulkemisen kautta:  Kotiseudullamme ei ollut petoja, ei siilejä eikä satakieliä. Siellä ei ollut julkkiksia. Siellä ei ollut vuoristoratoja, liikennevaloja, linnoja tai herraskartanoita. Siellä ei ollut kuin määrättömästi hyttysiä, tornionlaaksolaisia kirosanoja ja kommunisteja. Eletään 60-lukua, ja Vittulajänkä saa asfalttipäällysteen. Matti ystävystyy ankaran lestadiolaisesta kodista olevan Niilan kanssa. Lestadiolaisuus esiintyy kirjassa eräänlaisena pohjoisena elämäntapana, joka vaikuttaa kaikkien, myös liikkeeseen kuulumattomien elämään.   Vastavoimaksi lestadiolaisuudelle ja vanhempien edustamille asioille pojat löytävät musiikin, munaskuita m

Reko Lundán: Rinnakkain

Kirjailija ja teatteriohjaaja Reko Lundánin (1969-2006) tuotanto pitää sisällään kolme romaania: Ilman suuria suruja (2002), Rinnakkain (2004) ja yhdessä vaimonsa Tiina Lundánin kanssa kirjoitetun Viikkoja, kuukausia (2006). 37-vuotiaana aivosyöpään menehtynyt Lundán tunnettiin ennen kaikkea yhteiskunnallisia aiheita käsittelevänä näytelmäkirjailijana. Eettisyys ja minuuden ongelmat ovat eurooppalaisen nykyromaanin perusteemoja, jotka näkyvät myös suomalaisessa kirjallisuudessa. Rinnakkain -romaanissa eletään 2000-luvun alkua. Jarmo ja Kirsi Koponen asuvat lapsineen Helsingin Koivunotkossa, rauhallisella pientaloalueella. Jarmo työskentelee työvoimaohjaajana, Kirsi on ulkoministeriön palveluksessa. Kun Kirsille tarjoutuu mahdollisuus lähteä vuodeksi töihin Brysseliin, alkaa Jarmon ahdistus kasvaa häiritseviin mittoihin. Ja kun joukkoon lisätään vielä uhkaavasti lähestyvä keski-ikä (hui kamalaa!), taloyhtiön kosteusvaurio ja naapuriin perustettava asunnottomien tukikoti, niin