maanantai 13. elokuuta 2012

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu

Like 2012
209 sivua

Sodassa ja rakkaudessa on kaikki sallittua – rakkaus on vain paljon monimutkaisempaa kuin sota. Sodalla on omat lainalaisuutensa ja sen päämäärä on aina selvä. Rakkaudella ei ole sääntöjä, eikä kukaan voi luvata rakkauden pysyvyyttä.

41-vuotias Julie esittelee Normandian maihinnousun tapahtumia turisteille. Hän hallitsee vuosiluvut, hyökkäyslinjat, yksityiskohdat, syyt ja seuraukset. Mutta 8-vuotiaan tyttärensä sairastumista leukemiaan hän ei voi hallita, eikä liioin miestään, joka pettää Julieta nuoremman naisen kanssa.

Riikka Ala-Harja kuvaa kuudennessa romaanissaan miltä tuntuu, kun elämä vetää kunnolla maton alta. Juliella on tavallaan kolme sotaa: historialliset tapahtumat, parisuhde ja sota Emman sairautta vastaan. Kirjan tunnelma on intensiivinen, ja vain Julien petturimies jää etäisemmäksi hahmoksi. Teksti mukailee minäkertoja-Julien tunnetiloja: pettymystä, huolta lapsesta:

Ojennan jalkapallohuivin Emmalle. Emma riisuu vaaleanpunaisen lippalakin ja yrittää kietoa huivia päähänsä. Emma hermostuu kun ei saa. Autan Emmaa, kalju peittyy. Kuolema on koko ajan meidän kanssamme, niin minä ajattelen, kuolema asuu minun päässäni, se kaihertaa koko ajan rikki.

Maihinnousu pitää otteessaan, sitä ei henno laskea käsistään. On käännettävä sivua – miten Julielle käy, selviääkö Emma?

Muualla:
Arvostelu Keskisuomalaisessa
Arvostelu Hesarissa

2 kommenttia:

  1. Sinäkin pidit tästä. Olen nyt lueskellut eri ihmisten arvioita kirjasta ja toistaiseksi kaikki ovat kirjasta pitäneet. Myös Hesarin kehuva kritiikki herätti mielenkiinnon eli tämä taitaa mennä luettavien listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä suotta listaa. Kirja on ikävä murheiden pläjäys. Se maihinnousun kurjuus tietysti vähän suhteuttaa perheen arkikurjuutta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...