lauantai 1. syyskuuta 2012

Lauri Ahtinen: Karjala 90210


WSOY 2012
161 sivua

Oululaisen Lauri Ahtisen (s. 1983) kaikki kolme sarjakuvakokoelmaa noudattavat samaa kaavaa. Tekstipainotteiset kolmen kuvan stripit pyrkivät shokeeraamaan ja huojuttamaan totunnaisia asetelmia. Huumori on satiirista ja mustaa. Ahtisen stripit on tehty paskasta, kusesta, räästä, spermasta, verestä ja pimpin hajusta. Väkivalta ja porno ovat tässä absurdissa todellisuudessa normisettiä.

Ehkä piikikkäimmät heitot saa kotiin, uskontoon ja isänmaahan nojautuva perusjuntti. Ahtisen metodi on kuluneisuudessaan tylsähkö, mutta koska sarjakuvat pilkkaavat kaikkea mahdollista ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta, on vaikutus aika ajoin toimiva ja saa lukijan pohtimaan omaa arvomaailmaansa ja sen vaikuttimia. 

Harmillisen harvoin kuitenkaan aidosti yllätyin, niin paljon samoilla linjoilla Karjala 90210 kulkee kuin Ahtisen aiemmat teokset Melankolian kaksi huonetta ja keittiö (2009) ja Viidentoista minuutin yksinäisyys (2010). Parhaimmat naurut irtosivat, kun SS-Arina ryhmän pääjohtaja tervehti bonuskortin omistajia kallioon louhitun Prisman avajaisissa.

Kirjan kannessa lukee Karjala 90210, mutta nimiösivulla Karjala 90120. Kirjastot uskovat näemmä nimiösivua, kustantaja ja kirjakaupat kansisivua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...