perjantai 21. joulukuuta 2012

Katri Rauanjoki: Muuri


Torni 2012
247 sivua

Lauralla on työ sihteerinä, ystäviä ja poikaystävä. Ei mitään naistenlehtien glamouria, mutta kuitenkin pieni, sievä, säntillinen elämä. Kunnes eräänä päivänä kaikki muuttuu: Laura saa kuulla olevansa raskaana. Terveydenhoitaja opastaa hänelle reitin kapean kujan perällä sijaitsevalle punaiselle ovelle. Sitä kautta pääsee kaupungin kahtia jakavan muurin toiselle puolelle.


Muuri on kaupungin moraalinen raja ja samalla koko romaaniin maailmaa konstruoiva vertauskuva. Toisella puolen on hyvä, toisella paha. Toisella menestyvät ja kauniit, huolitellut ihmiset, toisella epäonnistuneet, mielenvikaiset, homot ja vammaiset. 


Muurin ylittäminen merkitsee paitsi matkaa outoon ja arvaamattomaan, niin myös omaan itseen. Sihteerielämä on tuttua ja turvallista, mutta tullessaan tietoiseksi muurin toisesta puolesta, Laurasta tulee kuin Franz Kafkan Gregor Samsa. Mitä tahansa voi tapahtua, eikä kohtalolla ole välttämättä rationaalista käsikirjoitusta. ”Täällä takana on toinen kaupunki. Sellainen, jota et ole voinut edes kuvitella.”


Laura työskentelee muurin takana ensin ravintolassa, sitten sairaalassa eräänlaisena taideohjaajana. Raskauden eteneminen työntää häntä yhä syvemmälle omaan sisimpäänsä: kuka minä olen, mitä minä tarvitsen, miten minusta tuli tällainen. Muurin toinen puoli tarjoaa hänelle sävyjä ja liikkumatilaa etsiä itseään.
 

Oululaisen Katri Rauanjoen (s. 1973) esikoisromaanin tunnelma on intensiivinen, jopa kihelmöivä. Paikka paikoin ollaan lähellä alleviivailua ja pateettisuutta, mutta visuaalisuuden ja värikylläisten näkymien voimalla Muuri ponnistaa vellovien tunteiden hetteiköstä.

Ja mikäpä kirjastonhoitajaa enemmän ilahduttaisikaan, kuin se että ammattikuntamme kuvataan sivistyksen ja sananvapauden pelottomina esitaistelijoina. Haluan oitis verettömäksi ja kirkassilmäiseksi:

Siitä huolehtivat verettömät, kirkassilmäiset sisarukset, joiden ikää oli mahdoton arvailla. He eivät syöneet lihaa, mutta ruokkivat kujilla parveilevia kissojaan Mitjan tarjoamilla teurasjätteillä. - -
     Kirjasto oli kivisen talon kellarissa ja ensimmäisessä kerroksessa ja sisälsi joskus kiellettyjä tai sensuroituja kirjoja. Oli uskomatonta, että hauraat sisarukset olivat valmiita panemaan henkensä alttiiksi kirjojen tähden, mutta sellaistakin tapahtui. Kirjasto yritettiin säännöllisesti polttaa, koska se kylmäpäisesti säilytti kaikki kielletyt näkökannat.

Muualla:
Kustantajan esittely
Puolitien lukemisto
Muuri YLE Savossa

4 kommenttia:

 1. Kävin varaamassa, vaikutti kiinnostavalta

  VastaaPoista
 2. Parasta Muurissa on sen tunnelma. Mua kiinnostaa Torni-kustantamon kirjoista myös Ella Laurikkalan Rullakatu: http://www.tornikustantamo.fi/index.php?page=2&directid=60

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut tästä viitisenkymmentä sivua, enkä oikein pääse juttuun sisälle. Mutta kannattanee jatkaa?

  VastaaPoista
 4. Kokeile vielä parikymmentä sivua. Jos sittenkään ei nappaa, niin jätä kesken. Lukemisen pitää olla hauskaa!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...