maanantai 15. huhtikuuta 2013

Peter von Bagh: Muisteja


Helsinkiä on kuvattu yllin kyllin, pohjoinen Oulu on taas on saanut olla vain muutaman elokuvan näyttämönä. Tuoreimmasta päästä lienee Kauko Röyhkän romaaniin perustuva Miss Farkku-Suomi, joka sijoittuu 1970-luvun nuorten Ouluun.

Peter von Baghin dokumenttielokuvassa Muisteja luodaan visuaalinen mielikuva 1950-luvun Oulusta, von Baghin lapsuuden ja nuoruuden valkeasta kaupungista. Aikamatka rakennetaan hyödyntäen arkistomateriaalia: vanhoja (ja suorastaan hypnoottisen ihastuttavia) kaitafilmejä, valokuvia sekä maalauksia ja muita taideteoksia.
 

Mielenmaisemaa rakennetaan myös kirjallisuuden keinoin. Etenkin Matti Hällin tuotannosta lainatut sitaatit nousevat esiin, ja myös Eeli Aallon kuulaat maalaukset sopivat hyvin nostalgiahenkisen, jos kohtakaan ei aina myötäkarvaan silittävän elokuvan tunnelmaan. Von Bagh ei rakenna Oulusta staattista pienoismallia, vaan seuraa muutosta idyllisestä puukaupungista teknologia-aikaan, joka näyttäytyy kasvun ja vaurauden kautena, mutta paikoin myös puistattavan hengettömänä ja sieluttomana.

Materiaalia elokuvaan on saatu paitsi Oulun museoista, kirjastosta ja arkistoista, niin myös yksityishenkilöiltä. Juuri perhealbumeiden ja amatöörikuvaajien otoksista syntyykin  henkilökohtainen ja autenttinen tuntuma aikaan ja paikkaan, joka on yhtä aikaa kaikille sama ja toisaalta aina erilainen ja erityinen.


Viime lauantaina eli 13.4. olleen ensi-iltansa jälkeen Muisteja jatkaa elokuvateatteri Studion ohjelmistossa. Suosittelen elokuvaa kaikille Oulusta ja muistojen merkityksestä kiinnostuneille.

5 kommenttia:

 1. Kiitos. Tämä kiinnostaa kovasti. Kotikaupungin historia lämmittää ihan mieltä. En tiennytkään von Baghin Oulu-yhteyksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistin just, että Pojat on filmattu Oulussa. Raksilassa.

   Poista
 2. Peter von Bagh asui Oulussa lapsena ja nuorena 1948 - 1961. Hänen isänsä Konrad von Bagh oli Oulun piirimielisairaalan ylilääkäri.

  Tässä elokuvan teaseri: http://vimeo.com/61331334

  VastaaPoista
 3. Milloin Muisteja näytetään? En löydä mistään esitysaikatauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin jo itse vastauksen. Sehän löytyy tältä sivulta: "Viime lauantaina eli 13.4. olleen ensi-iltansa jälkeen Muisteja jatkaa elokuvateatteri Studion ohjelmistossa."

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...