tiistai 17. kesäkuuta 2014

Riikka Takala: Ole hyvä


Atena 2014
152 sivua


Me olemme hyvien puolella, pahuutta ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Näin ajattelee moni
– myös Riikka Takalan (s. 1970) romaanin henkilöt. He ovat fiksuja ja koulutettuja, naisia parhaassa iässä. He ovat niin ikään tietoisia hyväosaisuudestaan, vaikka kukaan heistä ei ole sijoittunut työelämään.

Elliä, Aavaa ja Violaa yhdistää lujan ystävyyden ohella rakkaus afrikkalaiseen tanssiin. Djembe-rummun rytmit osuvat suoraan sisimpään, kehon liike lämmittää ja rytmittää myös mieltä. Ja kun keskittyy ajattelemaan Afrikan nälänhätää tai naisten sorrettua asemaa, omat ongelmat tuntuvat kovin pieniltä. Eihän elämätön pikkuelämä, kalsea parisuhde  tai kesken jääneet opinnot ole mitään ympärileikkausten tai pakkoavioliittojen rinnalla.


Ole hyvä on persoonallisella tavalla yhteiskunnallinen romaani. Mistä löytää elämäänsä mielekkyyden ja paikan yhteiskunnassa, jos sitä ei voi löytää työn kautta? Mille kohtaa onnellisuusmittaa asetumme globaalissa mittakaavassa?
Pohjavireenä on kuitenkin pilkahdus lohduttomuutta: elämä kun ei ole monellakaan tapaa reilua saatikka oikeudenmukaista.

Naisista kukaan ei nouse merkittävästi toisia vahvemmin esiin, mutta yhtälönä heistä voi tunnistaa itsestäänkin tuttuja piirteitä. Valinnoissaan he luottavat tunteiden voimaan. Romaanin tunnelma on viritetty tarkkaan.Syvällisyys ja pinnallisuus ovat monesti käsi kädessä, ja omaehtoiset valinnat pienenpieniä muruja ylikansallisesta kitsch-teollisuudesta. Ole hyvä näyttää terävillä leikkauksillaan kaiken mittakaavaa, suhteellisuutta.


Toisaalla:
Kirjavinkit
Mari A:n kirjablogi
Kirjasähkökäyrä

3 kommenttia:

 1. Minusta kirjasta nousi todella vahvoja yhteiskunnallisia epäkohtia ja naisten ystävyys oli se kirjan kantava voima. Vaikka kuinka elämä mottaa päähän niin ystävyys kantaa yli murheiden. Minusta kirjan paras kohtaus oli kun Aava järjesti coctailkutsut yömajassa. Erittäin hyvä kohtaus teatterin lavalle :) Ja tietysti naisten hyväntekeväisyysprojekti oli hulvaton ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! En ole lukenut Riikka Takalan esikoisnovellikokoelmaa, mutta Ole hyvän perusteella voisin hyvinkin pitää siitä.

   Poista
 2. Luin tuon raskaiden ja paksujen opusten jälkeen. Pidin kirjasta ja sen ajankohtaisuudesta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...