Siirry pääsisältöön

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin 2. Sairaus


Johnny Kniga 2014
300 sivua

Suomentanut Otto Lappalainen

Kun jokin kirja tai elokuva nousee hypetyksen aallonharjalle, lopahtaa oma mielenkiintoni siihen kuin taikaiskusta. En ole lukenut Dan Brownin Da Vinci -koodia, en yhtään Paulo Coelhon kirjaa (muutaman rivin olen kyllä silmäillyt ja se riitti), en Haruki Murakamia. Viimeksi mainitulle aion antaa kuitenkin mahdollisuuden, koska fiksut työkaverini ovat sitä suositelleet.


Annoin mahdollisuuden myös Jonas Gardellin paljon kiitetylle Älä koskaan pyyhi kyyneleitä -romaanitrilogialle. Ja hyvä niin, sillä jo ensimmäinen osa teki vaikutuksen elävine henkilöhahmoineen ja varmalla otteella sommiteltuine episodeineen, joissa käydään läpi sekä fiktiivisiä juonenkäänteitä että historiallista faktaa.


Kerronnan keskiössä on tukholmalainen homoystävysten seurue: Paul, Lars-Åke, suomalaistaustainen Seppo, Reine ja loisteliaan näyttelijänuran kynnyksellä oleva Bengt. Lähemmin kuvataan kuitenkin peräkylältä muuttaneen Rasmuksen ja voimakkaan uskonnollisesta kodista tulevan Benjaminin rakkaustarinaa. Samaan aikaan, 1980-luvun alkuvuosina, pohjolaan saapuu myös HI-virus, Aids, mihin romaanisarjan nimikin viittaa. Sarjan ensimmäisessä osassa sairaanhoitaja toruu nuorta työkaveriaan, joka on pyyhkinyt kädellään itkevän potilaan kyyneleitä. Potilas, nuori mies, on eristetyssä huoneessa ja hoitajat suojapuvuissa. Taudin pelätään tarttuvan minkä tahansa eritteen tai kosketuksen välityksellä.


Erityisen raastavalta tuntui seurata Benjaminin kamppailua Jehova-perheen ja oman identiteetin välillä. 


      Asia on Benjaminin kielen päällä.
      Hänen huulensa muovaavat sanoja.
      Mutta ääntä ei tule. Suusta ei tule sanaakaan.
      Hän hengittää kiivaasti, kuin olisi tukehtumassa, mutta hetki on mennyt ohi ja aivan kielen kärjellä ollut sana sujahtaa takaisin kurkkuun.
      Hitaasti hän sulkee suunsa, puristaa huulensa yhteen, alkaa pitää salaisuutta jälleen povessaan.
      Ja rypyttömäksi silitetyn, valkoisen paitansa alla hän tuntee petollisen sydämensä takovan kiivaaseen tahtiin.


Epävarmuuden, itsensä etsimisen ja toista kohti kurottamisen Gardell näyttää inhimillisesti ja todesti, sillä perimmältäänhän kaikessa, niin ruumiin kuin sielunkin pyrkimyksissä on kyse tarpeesta rakastaa ja tulla rakastetuksi. Tätä Rasmuksen ja Benjaminin tarina ei romantisoi. Pikemminkin ollaan sietokyvyn äärirajoilla, vereslihalla. Toisaalla:

Lukutoukan kulttuuriblogi
Tämän kylän homopoika
Kirjavinkit

Kommentit

  1. Mukavaa, että tartuit Gardelliin hypetyksestä huolimatta. Itse pidin valtavasti kaikista kolmesta osasta ja niiden rehellisen oloisesta, anteeksipyytelemättömästä ilmaisusta. Tärkeitä kirjoja.

    Toivottavasti Murakamikin vie aikanaan mukanaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaari Utrio: Vaskilintu

Kaari Utrio (s. 1942) on tehnyt merkittävän uran sekä kauno- että tietokirjailijana, ja vastikään ilmoittanut lopettavansa kirjojen kirjoittamisen. Arvostan häntä erityisesti naisen, lapsen ja perheen historian popularisoijana (esim. Eevan tyttäret , Kalevan tyttäret ja kuusiosainen Familia -sarjan, joka kertoo perheen historiasta Euroopassa). Eila Pennasen Pyhä Bir gitta (1954) on inspiroinut Utriota ryhtymään kirjailijaksi ja nimenomaan historiallisia romaaneja kirjoittavaksi kirjailijaksi. Ollessaan nuorena töissä kirjakaupassa, hän huomasi, että viihdyttävät ja jännittävät kirjat, joissa on päähenkilönä  sekä vankka historiallinen tausta, kiinnostavat lukijoita. Niitä kirjoja ostetaan.  Vaskilintu kuvaa viikinkiajan ja kristillisen ajan taitetta, 1000-luvun Eurooppaa. Päähenkilönä on suomalaisneito Terhen, joka on kaunis ja älykäs - tietenkin. Terhen syntyy hämäläiseen sumunnostattajien ja verenseisauttajien sukuun. Hän pitää kaulassaan pientä lintukorua, jossa on taik

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Alkuteos: Populärmusik från Vittula Suomentanut Outi Menna Like 2001 267 sivua   Mikael Niemen (s. 1959) läpimurtoromaanin minäkertoja Matti asuu Vittulajängällä, Pajalassa, pienessä kunnassa Pohjois-Norlannissa, lähellä Suomen rajaa. Pohjoisuus ja rajan läheisyys tekeekin alueen omaleimaiseksi. Matti identifioi Pajalan poissulkemisen kautta:  Kotiseudullamme ei ollut petoja, ei siilejä eikä satakieliä. Siellä ei ollut julkkiksia. Siellä ei ollut vuoristoratoja, liikennevaloja, linnoja tai herraskartanoita. Siellä ei ollut kuin määrättömästi hyttysiä, tornionlaaksolaisia kirosanoja ja kommunisteja. Eletään 60-lukua, ja Vittulajänkä saa asfalttipäällysteen. Matti ystävystyy ankaran lestadiolaisesta kodista olevan Niilan kanssa. Lestadiolaisuus esiintyy kirjassa eräänlaisena pohjoisena elämäntapana, joka vaikuttaa kaikkien, myös liikkeeseen kuulumattomien elämään.   Vastavoimaksi lestadiolaisuudelle ja vanhempien edustamille asioille pojat löytävät musiikin, munaskuita m

Reko Lundán: Rinnakkain

Kirjailija ja teatteriohjaaja Reko Lundánin (1969-2006) tuotanto pitää sisällään kolme romaania: Ilman suuria suruja (2002), Rinnakkain (2004) ja yhdessä vaimonsa Tiina Lundánin kanssa kirjoitetun Viikkoja, kuukausia (2006). 37-vuotiaana aivosyöpään menehtynyt Lundán tunnettiin ennen kaikkea yhteiskunnallisia aiheita käsittelevänä näytelmäkirjailijana. Eettisyys ja minuuden ongelmat ovat eurooppalaisen nykyromaanin perusteemoja, jotka näkyvät myös suomalaisessa kirjallisuudessa. Rinnakkain -romaanissa eletään 2000-luvun alkua. Jarmo ja Kirsi Koponen asuvat lapsineen Helsingin Koivunotkossa, rauhallisella pientaloalueella. Jarmo työskentelee työvoimaohjaajana, Kirsi on ulkoministeriön palveluksessa. Kun Kirsille tarjoutuu mahdollisuus lähteä vuodeksi töihin Brysseliin, alkaa Jarmon ahdistus kasvaa häiritseviin mittoihin. Ja kun joukkoon lisätään vielä uhkaavasti lähestyvä keski-ikä (hui kamalaa!), taloyhtiön kosteusvaurio ja naapuriin perustettava asunnottomien tukikoti, niin